OPG Nikola Šišak
Proces
Proces zahtijeva puno strpljenja i pažnje, ali rezultat je visokokvalitetno domaće maslinovo ulje, koje je neizostavan dio mediteranske prehrane.

Početak berbe
Ujutro započinjemo berbu maslina, ovisno o vremenskim uvjetima. Nekada krećemo ranije, a nekada kasnije jer masline ne smiju biti brane dok je na njima rosa.

Skupljanje plodova
Masline se pažljivo beru i stavljaju u kašete kako bi ostale neoštećene i sačuvale kvalitetu ulja.

Transport i čišćenje
Nakon završetka berbe, kašete se prevoze kući, gdje se plodovi odvajaju od lišća i sitnih grančica kako bi bili spremni za preradu.

Čekanje prerade
Čekamo svoj red za preradu, koja često traje do kasno u noć. Na kraju tog procesa, s nestrpljenjem dočekamo trenutak kada iz preše poteče svježe, mirisno maslinovo ulje.

Prerada maslina
Masline se melju i prerađuju u uljari, gdje se odvaja ulje od ostatka ploda. Na kraju procesa dobivamo svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Taloženje ulja
Netom dobiveno ulje prelijeva se u inox bačve, gdje se ostavlja na mirovanje. Ulje se ostavlja dva mjeseca kako bi se prirodno odvojilo od taloga (murge).

Pretakanje
Nakon dva mjeseca, ulje se pažljivo pretače u čiste posude, odvajajući ga od taloga kako bi se dobilo bistro i kvalitetno maslinovo ulje spremno za konzumaciju.