OPG Nikola Šišak

OPG Šišak

Proces

Proces zahtijeva puno strpljenja i pažnje, ali rezultat je visokokvalitetno domaće maslinovo ulje, koje je neizostavan dio mediteranske prehrane.

OPG Šišak (17)

Početak berbe

Ujutro započinjemo berbu maslina, ovisno o vremenskim uvjetima. Nekada krećemo ranije, a nekada kasnije jer masline ne smiju biti brane dok je na njima rosa.

OPG Šišak (25)

Skupljanje plodova

Masline se pažljivo beru i stavljaju u kašete kako bi ostale neoštećene i sačuvale kvalitetu ulja.

IMG 20241013 154509

Transport i čišćenje

Nakon završetka berbe, kašete se prevoze kući, gdje se plodovi odvajaju od lišća i sitnih grančica kako bi bili spremni za preradu.

OPG Šišak (2)

Čekanje prerade

Čekamo svoj red za preradu, koja često traje do kasno u noć. Na kraju tog procesa, s nestrpljenjem dočekamo trenutak kada iz preše poteče svježe, mirisno maslinovo ulje.

prerada

Prerada maslina

Masline se melju i prerađuju u uljari, gdje se odvaja ulje od ostatka ploda. Na kraju procesa dobivamo svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje.

ulje

Taloženje ulja

Netom dobiveno ulje prelijeva se u inox bačve, gdje se ostavlja na mirovanje. Ulje se ostavlja dva mjeseca kako bi se prirodno odvojilo od taloga (murge).

OPG Šišak (21)

Pretakanje

Nakon dva mjeseca, ulje se pažljivo pretače u čiste posude, odvajajući ga od taloga kako bi se dobilo bistro i kvalitetno maslinovo ulje spremno za konzumaciju.